Anadolu Meslek Programı 9.sınıfların Alana Geçiş İşlemleri İçin Bilgilendirme Toplantısı Bugün (04.09.2024) saat 14:30 da okulumuzda yapılacaktır.
Okulumuzun Anadolu Meslek Programı 9.sınıfa Yerel Yerleştirme ile Kayıt Olan Öğrencilerin Alana Geçiş Tercih ve Yerleştirme süreci başlıyor.
1-GENEL AÇIKLAMALAR:
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının AMP 9 uncu sınıfa yerel yerleştirme ile kayıt yaptırmış öğrencilerin meslek alanlarına geçiş işlemleri 9 uncu sınıfın başında Çalışma Takvimi ve aşağıda belirtilen esaslara göre Bakanlığımızca merkezi olarak yapılacaktır.
AMP meslek alanlarına geçişlerde öğrencinin sağlık durumunun geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olması esastır. Öğrenciler, tercih ettikleri meslek alanlarına sağlık durumlarının uygun olduğunu beyan etmiş sayılacaktır.
Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla öğrenimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler de dahil olmak üzere sağlık durumunun yerleştirildiği alanın öğrenimine elverişli olmadığı sonradan tespit edilen öğrencilerden programın özelliğine göre sağlık/sağlık kurulu raporu istenebilir. İstenen raporu temin edemeyen öğrenciler en geç 9 uncu sınıf birinci dönemin sonuna kadar durumlarına uygun başka meslek alanlarına yönlendirilecektir.
Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla öğrenimlerine devam eden öğrencilerin AMP meslek alanlarına geçişlerinde tercih yaptırılmayacağından il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından ikamet adresleri dikkate alınarak özelliklerine uygun meslek alanına her bir şubede iki öğrenciyi geçmeyecek şekilde yerleştirilebilecektir.
Her bir şubede bulunan kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitime tabi öğrenci sayısının Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde belirlenen sayıdan fazla olması durumunda okul müdürlüğünün teklifi ile öğrenciler il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları aracılığı ile durumlarına uygun okul ve alanlara yönlendirilecektir.
Özel eğitim sınıflarında okuyan öğrenciler için alan tercihi yaptırılmayacaktır. Söz konusu program türünde öğrenim gören öğrenciler yine özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam ettirilecektir.
Alan yerleştirme sürecinde diğer okul türlerinden normal nakil ve geçiş işlemleri 9 uncu sınıf seviyesinde kapalı olacaktır.
2-ÖĞRENCİLERE MESLEK ALANLARININ TANITIMI:
2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başladığı tarihten önceki bir hafta içerisinde meslek alanlarına yönelik tanıtım ve yönlendirme okul yönetimince yapılacaktır. Okul yönetimince belirlenecek program dahilinde meslek alanları çerçeve öğretim programları esas alınarak öğrenciler bilgilendirilecek, okulda bulunan atölyeler, kullanılan makine ve teçhizatlar, yapılan üretim ve çalışma alanları anlatılacak, eğitim ortamının uygun olması halinde öğrencilere meslek alanları ile ilgili küçük uygulamalar yaptırılabilecek, öğrencilerin meslekleri tanımalarına yardımcı olacak rehberlik programları uygulanacaktır.
Tanıtım ve rehberlik süreçlerinde Yönerge esaslarına göre; https://meslek.meb.gov.tr ve https://meslegimhayatim.meb.gov.tr internet sayfalarından da yararlanılacaktır. Atölyelerde yapılacak çalışmalardan önce iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilerek öğrencilerin atölyede bulunduğu sırada her türlü güvenlik önlemi alınarak kurallara uymaları sağlanacaktır.
Öğrencilere meslek alanlarının tanıtımı çalışmalarında okulunun tüm atölye ve meslek dersleri öğretmenleri ile rehberlik öğretmenlerine görev verilecektir. Bu çerçevede öğretmenlerin mesleki çalışmaları ile 9 uncu sınıf öğrencilerine yönelik rehberlik ve uyum çalışmalarında herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.
3-MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ ŞARTLARI:
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan AMP meslek alanlarını seçecek öğrenciler, kendi okulları dışındaki diğer okullarda bulunan alanları da tercih edebilecektir. Ancak, yerleştirme işlemi yapılırken kendi okulundaki öğrencilere öncelik verilecektir. Boş kontenjan kalması durumunda diğer okullardan tercihte bulunan öğrenciler yerleştirilecektir.
Anne ve/veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunanlar istemeleri hâlinde; işyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından belgelendirmeleri şartıyla AMP’de bu meslekle ilgili alana doğrudan kayıt edilecektir.
Yerleştirildiği alanı değiştirmek isteyen öğrenciler kontenjan açığı bulunması durumunda koşullarını taşıdıkları alanlara 9 uncu sınıfta birinci dönemin sonuna kadar alan değiştirerek de geçiş yapabilecektir.
Diğer okul türü/program/alanlarda öğrenim gören öğrenciler mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına 9 ve 10 uncu sınıfın birinci dönemsonuna kadar OBP ve/veya merkezi sistemsınav puanı üstünlüğü dikkate alınarak Yönetmeliğin 38/9 uncu maddesi hükümlerine göre okul türü/program/alan değişikliği yoluyla nakil ve geçiş yapılabilecektir.
4-TERCİH İŞLEMLERİ:
Tercih başvuruları çalışma takviminde belirtilen tarihler arasında e-Okul sisteminde ilan edilen tercih kodları kullanılarak yapılacaktır.
Öğrenci velisi, öğrencinin öğrenim görmek isteği meslek alanlarının önceliğine göre tercih yaparak e-Okul sisteminde girecektir.
Alan tercih başvurularının, öğrenci velisi tarafından bireysel olarak e-Okul sistemi üzerinden yapılması esastır. Ancak bireysel başvuru yapamayanların EK-1 formu doldurarak imzalışekilde okul yönetimine çalışma takviminde belirtilen süre içerisinde vermesi ya da göndermesi durumunda veli adına okul yönetimince de bireysel başvuru ekranından başvuru yapılabilecektir.
AMP de bulunan alanlardan en fazla 15 tercih yapılabilecek olup öğrenciler öğrenim gördükleri okulun dışındaki okul ve alanları da tercih edebilecektir. Yerleştirme işlemi yapılırken öğrencinin öncelikli olarak kendi okulunda bulunan alanlara yerleştirileceği, diğer okullardaki alanlara ancak boş kontenjan kalması durumunda yerleştirileceği, herhangi bir tercihine yerleşemediği takdirde okul içinde boş kalan kontenjanlara okul yönetimince yerleştirilebileceği dikkate alınarak kendi okulunda bulunan alanlardan azami sayıda tercih yapmasının lehine olacağı hususunda bilgilendirme yapılacaktır.
Bireysel başvuru yapamayıp EK-1 formu teslim ederek başvuru yapan adayların tercih bildirim formlarının e-Okul sisteminde hatasız ve eksiksiz olarak girilmesi okul yönetiminin sorumluluğundadır. 9 uncu sınıfa yeni kayıt olan öğrencilerin alan tercihlerinin eksiksiz olarak yapılmasından öğrenci velisi, takibinden ise okul yönetimi sorumludur.
Yapılan tercih başvuruları okul yönetimi tarafından e-Okul sisteminde çalışma takviminde belirtilen tarihlerde onaylanacaktır. Tercihlerle ilgili öğrenci velilerinin düzeltme talepleri, onaylama işleminden önce okul yönetimince aynı usulle yapılacaktır.
Anne ve/veya baba mesleği ile ilgili bilgi ve belgeler, söz konusu meslek alanı öğrencinin kayıtlı olduğu okulda varsa kendi okuluna, bulunmaması halinde söz konusu alanın bulunduğu sadece bir okula teslim edilecektir.
e-Okul sisteminde yapılan tercihlere; okul yönetimi, veli veya öğrenci tarafından rapor olarak erişilebilecektir.
Alana tercih ve yerleştirme ile ilgili işlemler https://e-okul.meb.gov.tr/ adresinden yapılacaktır.
5-YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ:
Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin alana yerleştirme işlemleri; OBP ve tercih sıraları dikkate alınarak öncelikli olarak kendi okulu içindeki alanlara yapılacaktır. OBP’nin eşitliği hâlinde sırasıyla 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır. Boş kontenjan kalması halinde diğer okullardan alan tercihi yapan öğrenciler de OBP’ye göre merkezi sistem ile yerleştirilecektir.
Anne ve/veya baba mesleği ile ilgili bilgi ve belgeleri okula teslim eden öğrencilerin yerleştirme işlemi doğrudan ilgili alana yapılacaktır.
Okulunda bulunan alan sayısından daha az sayıda tercihte bulunan öğrencilerin yerleşememe ihtimali bulunduğundan öğrencilerin okuldaki tüm alanları öncelik sırasına göre tercihte bulunması lehine olacaktır.
6-YERLEŞTİRME SONUÇLARININ İLANI:
AMP meslek alanlarına yerleştirme sonuçları çalışma takviminde belirtilen tarihte ilan edilecektir. AMP meslek alanlarına yerleştirme sonuçları ile okul yönetimince yapılan dala yerleştirme işleminin sonucu https://e-okul.meb.gov.tr adresinde yer alan Veli Bilgilendirme Sisteminden duyurulacaktır.
7-MESLEK ALANLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE REHBERLİK:
• Okulumuzda bulunan alan bilgilerine yukarıdaki "Alanlarımız" menüsünden ulaşabilirsiniz.
• Kayseri Meslek Liselerinde bulunan alanlar listesini görmek için lütfen burayı tıklayınız.
• Alana Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu görmek için lütfen burayı tıklayınız.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanmakta olan meslek alanlarının Okul, Program, Alan ve Dal Tanıtım Bilgileri;
Elektronik adreslerinde yer almaktadır.
7-TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ:
1- Okul yönetimlerince, alanlarına alınacak öğrenci kontenjanlarının e-Okul'a girilmesi. | 19-29 Ağustos 2024 |
2- AMP alanlarına alınacak öğrenci kontenjanlarının e-Okul'da ilan edilmesi. | 02 Eylül 2024 |
3- AMP alanları hakkında 9 uncu sınıf öğrencilerine tanıtım ve rehberlik yapılması. Mesleki bilgilendirme için; https://meslegimhayatim.meb.gov.tr http://meslek.meb.gov.tr adreslerinde yer alan dokümanların kullanılması. |
02-08 Eylül 2024 |
4- e-Okul üzerinden tercih başvuruların yapılması ve okul müdürlüğünce onaylanması. (e-Okul üzerinden bireysel başvurunun yapılamaması durumunda kayıtlı olunan okul müdürlüğüne velisi tarafından Ek-1 Form doldurularak müracaat edilecektir) |
09-10 Eylül 2024 (saat 17:00 a kadar) |
5- Yönetmeliğin 31/5 maddesi gereği anne/baba mesleğini gösteren belgenin okul müdürlüğüne gönderilmesi ve okul müdürlüklerince e-Okul Yönetim Bilgi Sistemine işlenmesi. | 02-10 Eylül 2024 |
6- 9 uncu sınıfa yeni kayıt olmuş öğrenciler ile sınıf tekrarı yapan tüm öğrencilerin alan tercihlerinin eksiksiz olarak yapıldığının e-Okul sisteminde kontrol edilmesi | 10 Eylül 2024 |
7- Alana yerleştirme sonuçlarının e-Okul sisteminde ilanı. | 11 Eylül 2024 |
8- Alana yerleşemeyen öğrencilerin kayıtlı olduğu okulun boş kontenjanı bulunan alanlarından birine yerleştirilmesi. | 12-13 Eylül 2024 |